top of page

Rekonstrukce na Solidaritě se povedla na výbornou. Posuďte sami.

Sídliště Solidarita bylo odpovědí na bytovou krizi po 2. světové válce. Dnes je to žádané bydlení, které lze dobře přizpůsobit dnešnímu životu. Důkazem je tato rekonstrukce bytového domu v ulici Dětská.


Sídliště bylo vybudováno brzy po druhé světové válce, s výstavbou se započalo v rámci takzvaného dvouletého hospodářského plánu (1947–1948) a mělo pomoct s řešením bytové nouze. Stavělo se rychle, levně, poprvé typizovaně. Ale pozor, také v případě bytových domů velkoryse – byty v těchto domech mají od 75 -120 m2. A to je opravdu krásný prostor k bydlení.



Současně se, ale nezapomnělo také na občanskou vybavenost. Dodnes tady funguje školka a divadlo. Architekti František Jech, Hanuš Majer a Karel Storch, autoři této výstavby, toto území zkrátka dobře naplánovali. Díky tomu je Solidarita i dnes oblíbenou adresou, kde se dá bydlet v bytových i rodinných domech.


Příběh opravy My jsme měli štěstí a byli součástí osvícené rekonstrukce jednoho bytového domu právě v tomto sídlišti. Když nás klient oslovil s přáním dům opravit a energeticky vylepšit, ihned jsme měli s klientem jasno. Přání obnovit původní fasádu bylo vzájemné. Dost bylo žlutých, růžových a zelených fasád.


Shodou okolností v domě bydlel profesí architekt ing. arch. Radek Novotný. Měl nastudovanou celou budovatelskou historii Solidarity. Slovo dalo slovo a domluvili jsme se, že projekt pro nás zpracuje právě on jako povolaný z nejpovolanějších. Naše projekční kancelář řešila technickou podporu, vyřízení dotace, úvěru a v neposlední řadě členské schůze, kde jsme vlastníkům vysvětlovali záměr a pomohli s prosazením rekonstrukce. Dotazů a pochybností, kde na to vzít, jak přesvědčit vlastníky atd. bylo mnoho. Nutno říci, že v tomto domě byli vlastníci na opravu natěšeni (už měli jednu zkušenost, kdy se v minulosti záměr nepodařilo prosadit) a rekonstrukci dali téměř 100 % zelenou.



Zachování profilace fasády při zateplení je v současném stavebnictví velký bonus

Není zateplení jako zateplení. Většina již zrekonstruovaných domů v okolí, srovnala většinu profilace fasády zateplením a neřešila původní architekturu domu. Náš záměr byl zachovat v rámci zateplení profilaci fasády v co největší míře včetně imitace původní fasády s třpytkovým vsypem,. A to se podařilo. Současně se zde zrealizovalo eko řešení v podobě zelených střech nad vstupy do domu. Zde je vidět architektova ruka dokonale. A máme z toho upřímnou radost.


Dokonce tak démonizované stavební povolení, zde nebylo třeba. Zázraky tedy existují. ( * v čase před 2 lety, nově bohužel stavební povolení je nutnost)



Byly to nervy, ale výsledek stojí za to

Samozřejmě vlastní stavba byl proces. Rekonstrukce byla náročná. Jak říká předseda Jiří Polák. S prací zejména kvalitou realizační firmy jsou spokojeni, jediné, co by vytknul bylo, že se stavba dle původního harmonogramu opozdila o několik měsíců díky výměně stavební party. Ale i to se na stavbách občas děje.

Příjemný bonus pro toto SVJ z programu Nová zelená úsporám je bezesporu dotace ve výši téměř 8 milionů korun, která bude dále použita na splátku úvěru a případné vylepšení společných prostor.



Máte zájem o spolupráci, nebo jen potřebujete poradit či se zeptat. Napište na protivankova@ceskecentrumbydleni.cz 

 

558 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page